Highly Sensitive Person = HSP // Átok vagy áldás? // túlérzékeny emberek

"Ki mondja meg, mit látok: a táncost, vagy a táncot?" (W. B. Yeats)

Minden apró részletre odafigyelnek, számukra nem létezik csupán fehér vagy fekete

A pszichológusok szerint a különféle beállítottságú emberek idegrendszere azonos körülmények között hasonló ingerek hatására különböző módon reagál.
Az érzékenyebbek már az izgalmi szint legcsekélyebb változásakor lelki válságba kerülhetnek, míg mások ezt észre sem veszik. Ez az állandó "készenléti állapot" valószínűleg az oka annak is, hogy testileg-lelkileg gyorsabban kimerülnek. Bár a fenti jellemzés elsőre nem hangzik túlságosan hízelgőnek, a különösen érzékeny "antennáknak" vannak előnyei is: egy német egyetem tanulmánya például bebizonyította, hogy a finom lelkű emberek fejlettebb problémamegoldó készséggel rendelkeznek. A nehézségeket ők elsősorban emocionális oldalukról közelítik meg, ahelyett, hogy kizárólag józan eszükre hallgatnának - ezáltal általában ösztönösen jó döntéseket hoznak.

Aki hiperérzékeny, annak minden oka megvan rá, hogy büszke legyen e tulajdonságára - állítják egyes pszichológusok. Kijelentésüket azzal indokolják, hogy a finomabb rezzenéseket is érzékelő emberek jobban kijönnek társaikkal, mivel ösztönösen is megérzik, éppen milyen hangulatban van a másik. Ezenkívül jó hallgatóságnak bizonyulnak, remek a beleérző készségük, és legtöbbjük különösen gondos, lelkiismeretes ember. Kifinomult észlelésük révén rengeteg információ jut el hozzájuk, amely kreatívvá, fantáziadússá teszi őket, és erősíti képzelőerejüket is.

 

 

Ha körülnézünk családunkban vagy barátaink, ismerőseink között, biztosan találunk túlérzékeny embert, nem is egyet. Senkinek sincs persze az arcára írva, hogy mennyire sérülékeny, milyen könnyen megviseli egy-egy meggondolatlan, bántó vagy csak annak érzett megjegyzés, mennyire felkavarják az érzelmi viharok, lelki megpróbáltatások. Pontosabban mindaz, amit ekként él meg.

A pszichológusok és a pszichiáterek természetesen sokkal gyakrabban találkoznak velük, de még többen vannak azok, akik soha nem fordulnak segítségért szakemberhez, inkább szenvednek tovább. Pedig a túlérzékeny emberek (angol rövidítéssel: HSP) lelkiállapota sokszor már attól is javul, ha megpróbálnak tisztába jönni saját érzelmeikkel, lelki beállítottságukkal, sebezhetőségükkel.
A túlérzékeny emberekre többnyire jellemző, hogy negatív, romboló hatású érzelmek uralkodnak bennük, elsősorban a bűntudat. Sokan közülük - maguk is úgy érzik, megmagyarázhatatlan módon - szomorúak, és minden ok nélkül gyakran sírva fakadnak.
Egy amerikai szakember, Kathy Moore hipnoterapeuta és motivációs konzultáns tapasztalata szerint a túlérzékeny emberek többsége lelkileg magasan fejlett, fokozott felelősségtudatot érez a saját és mások élete iránt, hajlamos arra, hogy mindent komolyan vegyen, emellett nyitott beállítottságú. Többéves praxisa során Moore azt tapasztalta, hogy betegeinek nagy része rengeteg időt fordít más emberek problémáira, valósággal maga is megéli mások bajait, gondjait. Ezek az emberek gyakran éreznek megmagyarázhatatlan haragot, szomorúságot vagy bűntudatot, aminek a hátterében állhat az, hogy rendkívül fejlett empátiájuk van. Beleérző, átérző képességük tehát igen magas fokú, bár többnyire nincs konkrét ötletük arra, hogyan lehetne megoldani egy-egy gondot, nehéz ügyet. Ahogy az idézett szakember írja, pácienseinek nagy része, legalább 60%-a, voltaképpen nem a saját érzelmi problémáitól szenved, hanem másokétól.

Közös jellemzők: Egy másik neves pszichológus és pszichoterapeuta, Elaine Aron egész könyvet szentelt ennek a kérdéskörnek. A túlérzékeny emberek közös jellemzőit megragadva az alábbi következtetésekre jutott:\n

  • A tĂşlĂ©rzĂ©keny emberek agya aktĂ­vabb, mint másokĂ©, jobb agyfĂ©ltekĂ©jĂĽkben fokozott a vĂ©rkeringĂ©s. Ennek következtĂ©ben gondolkodásuk, Ă©rzelmeik inkább befelĂ©, semmint kifelĂ© irányulnak.
  • Ami más embereket legfeljebb futĂłlag Ă©rint, az a HSP számára rendkĂ­vĂĽl fontos kĂ©rdĂ©ssĂ© válhat.
  • A tĂşlĂ©rzĂ©keny ember agyában a szinte állandĂł, ismĂ©tlĹ‘dĹ‘ stressz hatására csökken a "boldogsághormonkĂ©nt" ismert szerotonin szintje.
  • A HSP-nĂ©l általános az is, hogy immunrendszere erĹ‘sebben reagál, emiatt könnyebben kialakul allergia, Ă©s idegrendszere is Ă©rzĂ©kenyebbĂ© válik.
  • A tĂşlĂ©rzĂ©kenysĂ©g fĂ©rfiakra Ă©s nĹ‘kre egyaránt jellemzĹ‘, Aron becslĂ©se szerint minden ötödik embert Ă©rint.

Mit ajánl Aron a HSP "áldozatainak"?

  • Naponta legalább 8-10 Ăłrát töltsenek ágyban, alvással vagy csupán pihenĂ©ssel, Ă©s további 2 Ăłrát fordĂ­tsanak meditáciĂłra vagy az egyedĂĽllĂ©t más formáira. Legalább napi egy Ăłrát töltsenek a szabadban, lehetĹ‘leg testgyakorlással, vagy legalább sĂ©tával.

  • SzervezzĂ©k Ăşgy az Ă©letĂĽket, hogy sok szabadidejĂĽk legyen. Hetente legalább egy teljes napot válasszanak ki erre a cĂ©lra, Ă©s Ă©vente minimum egy hĂłnapot fordĂ­tsanak nyaralásra, pihenĂ©sre. Legyenek sokat egyĂĽtt állatokkal (házi kedvenceikkel), növĂ©nyek "társaságában", minĂ©l több idĹ‘t töltsenek a termĂ©szetben.

  • Legyen mindig a kezĂĽk ĂĽgyĂ©ben fĂĽldugĂł (erĹ‘s zaj esetĂ©re), termĂ©szetes anyagbĂłl kĂ©szĂĽlt kendĹ‘ vagy zsebkendĹ‘, fogyasszanak rendszeresen kedvenc gyĂłgyteájukbĂłl, vegyĂ©k körĂĽl magukat virágokkal, gyertyákkal, fĂĽstölĹ‘vel, hogy kĂ©pesek legyenek valamennyi Ă©rzĂ©kszervĂĽket akár egyszerre "megjutalmazni". Ha megĂ©heznek, legyen a közelĂĽkben mindig valamilyen, fĹ‘leg fehĂ©rjĂ©t tartalmazĂł harapnivalĂł, hogy kikĂĽszöböljĂ©k a vĂ©rcukorszint hirtelen ingadozásait.

Szerző: deprimadonna  2009.10.10. 16:22 Szólj hozzá!

Címkék: ăˇtok ăˇldăˇs ă©rză©kenysă©g highly sensitive person

A bejegyzés trackback címe:

https://deprimadonna.blog.hu/api/trackback/id/tr342175785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása