Lelki problémája van minden negyedik embernek, mégis csak töredékük jut megfelelő kezeléshez. Ez a betegség mindinkább a legsúlyosabb egészségügyi gondot jelenti.Minden harmadik pszichiátriai beteg jut egyáltalán orvos környékére, harmaduk kerül a háziorvosához, s ennek a körnek további harmada a szakorvoshoz, de még közülük is csak minden második kapja meg a neki szükséges kezelést. Vagyis: a rászorulók sokasága éli mindennapjait tökéletesen ellátatlanul, sok esetben fel sem ismerve, hogy súlyos beteg. Magyarország a pszichiátriai betegek számát nézve vezeti az európai ranglistát, a betegségből vagy szövődményeiből fakadó elhalálozás, illetve a rokkantság miatt elveszített életévek negyede a pszichiátriai betegségekre vezethető vissza, a szív- és érrendszeri vagy a daganatos betegségeket is megelőzve itt a legnagyobb a baj. Még sincs sem az ellátás, sem az oktatás, sem a diagnosztikai háttér felkészülve a betegek "fogadására".

- Miközben a háziorvosi rendelőben megfordulók minimum 20 százaléka pszichiátriai betegséggel küszködik, a képzésben e tudományterület mindössze egy hónapos, míg az alapellátók szülészeti képzése három hónapig eltart - érzékeltette a helyzetet tegnap, a lelki egészség világnapján rendezett találkozón dr. Füredi János, a pszichiátriai szakma egyik vezetője, aki szerint éppen ezért, már a probléma felismerése is nehézkes. Ezt igazolta Dr. Rihmer Zoltán főorvos, aki külföldi felmérésekre hivatkozva mondta, hogy a betegek 18-40 százaléka járt a háziorvosánál egy héttel az öngyilkossági kísérlete előtt. De beszédes az az egészségbiztosítói statisztika is, miszerint a pszichiátriai betegek jó része belgyógyászati vagy neurológiai osztályon fekszik, azaz esélye sincs a megfelelő kezelésekhez: átlagosan 15-20 évvel élnek rövidebb ideig, mint egészséges társaik, a pszichés problémák az öngyilkosságon kívül elsősorban szív- és érrendszeri betegségekhez vezetnek.

A szakemberek szerint csak Magyarországon milliókat, világszerte óriási tömegeket érintenek, halálos kockázatot rejtenek, már ma ez az egyik legnagyobb népegészségügyi probléma, évtizedek múlva pedig súlyos gazdasági válságot is előidézhetnek a pszichiátriai betegségek, és lelki zavarok. Mégis eddig kimaradtak minden itthoni egészségügyi programból. Dr. Bitter István, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai Klinikájának vezetője tegnap fehér foltokról, vagyis tökéletesen ellátatlan területekről, beszélt, illetve a kiürült osztályok, maroknyi orvosi csapattal végzett "futószalagszerű" kezelésekről, amelyben alig-alig jut pár percnél több idő a páciensekre.

Szerző: deprimadonna  2009.11.11. 13:19 Szólj hozzá!

Címkék: ellăˇtăˇs depressziăł nă©pbetegsă©g

A bejegyzés trackback címe:

https://deprimadonna.blog.hu/api/trackback/id/tr272175830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása